Overpronatie is een voetaandoening waarbij de voet naar binnen zakt.

Tijdens het lopen wikkelt de voet niet gelijkmatig af. Het lichaamsgewicht komt daardoor op de buitenkant van de voet te staan en rolt dan naar binnen. De voeten liggen dan vrij plat op de grond. Daarom is er ook vaak een combinatie van overpronatie en platvoeten. Doordat de voet niet goed afwikkelt kunnen er verschillende voetproblemen ontstaan.

Ontstaan van overpronatie

Pronatie is een term om aan te geven hoe de voet beweegt en kantelt tijdens het lopen. Bij een normale evenwichtige beweging is de pronatie neutraal. Bij onderpronatie kantelt de voet naar buiten en bij overpronatie naar binnen. Dit is de meest voorkomende vorm. In veel gevallen is overpronatie aangeboren. Het kan ontstaan door X-benen, maar ook door overgewicht of een verkeerde hardlooptechniek. Het dragen van slechte schoenen kan ook een oorzaak zijn voor overpronatie.

Doordat de voeten een onnatuurlijke positie aannemen, zorgt dit weer voor andere voetproblemen of pijnklachten zoals:

  • Platvoeten of spreidvoeten
  • Hielspoor
  • Eeltplekken en likdoorns
  • Shin splints
  • Knie-, been- of rugklachten

Hoe herken ik overpronatie?

Overpronatie is te herkennen aan de slijtsporen aan de schoenzool. Wanneer vooral de binnenkant van de zool onder de grote teen slijt kan dit duiden op overpronatie. Daarnaast voelt u zelf wanneer uw voeten naar binnen neigen. Bij Oosterbaan hebben wij diverse technieken waarmee wij uw voeten kunnen onderzoeken en het probleem kunnen vinden.  

Oplossing voor overpronatie

Bij overpronatie wordt vaak aangeraden om oefeningen te doen, om zo de voeten hun natuurlijke looppatroon en kracht terug te geven. Ook goede steunzolen kunnen de voeten de juiste steun bieden. Hiermee wordt de stand van de voet gecorrigeerd en worden pijnklachten verlicht. Steunzolen zorgen ervoor dat de kans op het ontstaan van verdere klachten wordt verkleind. Bij Oosterbaan maken wij de steunzolen volledig op maat, zodat uw voeten de juiste ondersteuning krijgen.

Heeft u last van overpronatie of van andere voetklachten? Maak dan een afspraak bij Oosterbaan. Wij helpen u graag verder.