Overbelasting scheenbeenspier

Scheenbeenspieren kunnen door overbelasting pijnklachten geven. We maken hierin onderscheid in de overbelasting van de voorste en de achterste scheenbeenspier. Beide gevallen gaan in verschillende fases: eerst wordt de pees stijf, minder goed belastbaar en stijf. Is het al een stadium verder, dan kan de structuur van de pees veranderen. Des te verder de overbelasting vordert, des te kleiner de kans dat de pees herstelt.

Overbelasting van de voorste scheenbeenspier

De voorste scheenbeenspier loopt via de voorzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Dankzij deze pees klapt de voet niet op de grond bij het lopen, maar wordt de voet juist opgetild. Wanneer de voorste scheenbeenspier overbelast is, ervaart u pijnklachten aan de binnenzijde van de voet. Deze pijn straalt door naar de wreef. De pijnklachten ontstaan door overbelasting en kunnen erger worden wanneer u veel beweegt.

Overbelasting van de achterste scheenbeenspier

De achterste scheenbeenspier loopt vanaf de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De spier helpt bij het stabiliseren van de voet, enkel en onderbeen. De pijnklachten voelt u met name aan de binnenzijde van de voet en de achterzijde van de enkel. De pijnklachten ontstaan geleidelijk, maar worden zonder rust steeds erger.

Oorzaak van de overbelasting

Overbelasting van de scheenbeenspieren ontstaat door een afwijkende voetstand of voetfunctie. Voeten die erg naar binnen kantelen of platvoeten stimuleren de overbelasting. Des te meer trekkracht er op de spier staat, des te sneller deze overbelast raakt.

Oplossing voor de pijnklachten

Bij overbelasting is het belangrijk dat u rust houdt en de pees rekt. Draag schoenen die stevig zijn en de scheenbeenspier ontlasten. Blijven de pijnklachten nadat u rust heeft gehouden? Kom dan langs bij Oosterbaan. Wij onderzoeken uw voeten en bekijken of er een afwijkende stand is. Mocht dat zo zijn dan kunnen steunzolen de oplossing bieden. Hierdoor wordt de voetstand gecorrigeerd en uw voeten goed ondersteund tijdens het bewegen. Daarnaast zorgen steunzolen ervoor dat de druk onder de voeten beter wordt verdeeld. De scheenbeenspier wordt zoveel mogelijk ontlast en de pijnklachten verminderen.

Heeft u last van pijnklachten aan uw voeten? Blijf hier niet te lang mee rondlopen. Kom langs bij Oosterbaan om de oorzaak en de bijpassende oplossing te vinden. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

neem contact op
Een passende oplossing voor uw voeten?

Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.