Pijnklachten aan de enkel

De enkel is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Het zorgt ervoor dat wij goed kunnen bewegen, maar het kan ook extreme bewegingen opvangen. Pijnklachten aan de enkel ontstaan met name tijdens het sporten. Het is een veelvoorkomende blessure en sommige sporters hebben zelfs last van terugkerend enkelletsel.

Diverse soorten enkelklachten

Er bestaan diverse soorten enkelklachten. Belangrijke oorzaken van de klachten is een instabiel enkelgewricht of een afwijkende stand van de enkels. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld enkelverzwikkingen, enkelkneuzingen, inklemming van de enkel of zelfs chronische enkelinstabiliteit.

Pijnlijke enkel

Een enkel kan veel bewegingen opvangen, maar niet iedere beweging. Wanneer de enkel verzwikt kunnen de enkelbanden oprekken of in extreme gevallen zelfs in- of afscheuren. Symptomen van enkelklachten zijn:

  • Het doet pijn zodra de enkel wordt belast
  • Pijn tijdens rust
  • Zwelling
  • Blauwe, rode en/of paarse verkleuring
  • Temperatuurverschillen op de enkel

De symptomen kunnen per klacht verschillen.

Oorzaken pijnklachten

Het enkelgewricht is een ingewikkelde constructie. Het vormt de verbinding tussen de voet, scheenbeen en kuitbeen. Pezen en banden houden het op zijn plaatst en zorgen voor de bewegelijkheid en stabiliteit. Bij intensief gebruik, verzwikken of verstuiken en overbelasting kunnen pijnklachten ontstaan. Ook reuma en dikke enkels kunnen zorgen voor pijnklachten aan de enkels.

Pijnklachten enkel verminderen

Bij pijnlijke enkels is het belangrijk dat u goede stabiele steunzolen in uw schoenen draagt. In sommige gevallen zijn aangepaste schoenen nodig. De steunzolen of aanpassingen zorgen voor een juiste voet- en enkelstand. Hierdoor beweegt u weer zoals zou moeten en nemen de pijnklachten af.

Bij Oosterbaan helpen wij u graag verder en gaan we op zoek naar een passende oplossing voor uw pijnklachten. Wij meten een op maat gemaakte steunzool aan of bekijken welke schoenaanpassingen er eventueel nodig zijn. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

neem contact op
Een passende oplossing voor uw voeten?

Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.