Klachten aan de voorzijde van de enkel

Klachten aan de voorzijde van de enkel kunnen voor veel pijn zorgen. Rondom de enkel bevinden zich een aantal grote pezen die pijnklachten kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen gaat het om irritatie aan de tibialis anterior pees.

Waar zit de tibialis anterior pees?

De tibialis anterior pees is onderdeel van de gelijknamige spier die aan de voorzijde van de scheenbeen zit. Het is de grootste pees aan de voorzijde van de enkel. De functie van de pees is het optillen en neerzetten van de voet. De spier zorgt er tijdens het lopen voor dat de voet rustig op de grond landt.

Signalen en symptomen

De symptomen zijn verschillend qua ernst van de aandoening. Bij klachten aan de voorzijde van de enkel kunt u het volgende ervaren:

  • Pijn aan de voorkant van het enkelgewricht
  • Gevoel van instabiliteit van de enkel
  • Gevoel dat het bewegingsbereik van de enkel opwaarts strekken is verminderd
  • Pijn bij extreem strekken van de tenen
  • Pijn bij het belasten van de voet
  • Zwelling aan de voorzijde van de enkel

Oorzaken van de peesklacht

Veroudering van de pees kan een rol spelen bij irritatie aan de tibialis anterior pees. Overbelasting door bijvoorbeeld wandelen en hardlopen zijn oorzaken waar u peesklachten van kunt krijgen. Bij voetbal of een heuvel af lopen maakt de voet een beweging waardoor de voet overbelast raakt. Ook kunnen schoenen met hogere hakken overbelasting veroorzaken op deze pees.

Wat kan er gedaan worden aan peesklachten?

Het duurt meestal lang voordat een geïrriteerde pees helemaal hersteld is. Verminderen van overbelasting is noodzakelijk voor een goed herstel. Stap voor stap kunt u de belasting weer opbouwen, maar doe dit rustig aan. Voor extra herstel kunnen steunzolen een ondersteunende rol spelen.

Last van klachten aan de voorzijde van uw enkel?

Heeft u klachten aan de voorzijde van uw enkel? Loop hier dan niet langer verder mee en maak een afspraak bij ons. Bij Oosterbaan onderzoeken we de oorzaak en gaan we op zoek naar een geschikte oplossing. Neem voor meer informatie contact met ons op.

neem contact op