Een spreidvoet is een afwijking van de voet en geeft pijnlijke klachten aan de voorkant van de voet.

Het wordt ook wel een doorgezakte voorvoet genoemd. De voorvoet is verzakt, waardoor de middenvoets- en voetwortelbeentjes te ver uit elkaar staan. De voetspieren zijn verslapt en na verloop van tijd knikt de voet naar opzij. De voorvoet wordt breder, wat zorgt voor klachten. Bij belasting wordt de pijn erger. Daarnaast zult u merken dat uw schoenen gaan knellen doordat de voet breder is geworden. Een spreidvoet kan ervoor zorgen dat u anders gaat bewegen, wat weer zorgt voor andere klachten.

De oorzaak van spreidvoet

Een spreidvoet ontstaat in de meeste gevallen door verkeerde belasting van de voeten. Bij platvoeten en doorgezakte voeten komt het vaak door gebrek aan beweging, maar bij spreidvoeten komt het door het dragen van verkeerde schoenen. Met name hoge hakken veroorzaken spreidvoeten. De voorvoet wordt in hakken vijf keer zo veel belast. Omdat vrouwen zwakkere pezen en bindweefsel hebben, komt spreidvoet met name bij vrouwen voor.

Mensen met spreidvoeten rollen de voet niet af zoals het zou moeten. Door het dragen van verkeerde of niet passende schoenen wordt de voet afgerond via de buitenkant van de voet. Als de schoenen te hard, krap of niet flexibel zijn, zit de voet klem en kan deze niet op de juiste manier afrollen. Wat er weer voor zorgt dat de voetspieren zwakker worden.

Pijnklachten ontstaan door spreidvoet

Spreidvoet geeft met name pijnklachten aan de voorkant van de voet. De klachten die u voelt zijn:

  • Een scherpe pijn aan de bovenkant van de voorvoet
  • Brandende pijn onder de bal van de voet
  • Likdoorns en eelt onder de bal van de voet

Oplossing voor spreidvoet

Blijf niet te lang lopen met pijnklachten aan uw voeten. Wanneer u met spreidvoeten blijft lopen worden de klachten steeds erger en de voetspieren steeds zwakker. Daarnaast kunnen de klachten door gaan naar andere delen van uw lichaam, zoals uw rug.

Belangrijk bij spreidvoeten is dat u de juiste schoenen draagt. Draag zo min mogelijk hakken, maar kies voor schoenen die de afwikkeling van uw voeten goed ondersteunen. Op maat gemaakte steunzolen kunnen hierbij ondersteunen. De steunzolen ondersteunen uw voeten op de juiste manier. Met behulp van onze aanmeettechnieken krijgen wij duidelijk in beeld waar uw voeten extra ondersteuning nodig hebben. Op basis daarvan maken wij uw steunzolen op maat.

Heeft u last van spreidvoet of andere voetklachten? Maak dan een afspraak Oosterbaan. Wij helpen u graag verder.