Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) moeten hun voeten extra goed verzorgen.

Voeten van een diabetes zijn namelijk erg kwetsbaar als gevolg van de gebrekkige bloeddoorstroming. Laat men de voeten onbehandeld dan kan dit uiteindelijk leiden tot gevoelloze voeten. Als u diabetes heeft is het raadzaam om minimaal één keer per jaar een bezoek te brengen aan een orthopedisch schoentechnicus.

Symptomen

Slechte doorbloeding:

Een slechte doorbloeding in de voet kan ervoor zorgen dat het weefsel in de voet niet voldoende zuurstof of voedingsstoffen binnen krijgt. Het gevolg hiervan is dat de afvalstoffen daardoor niet genoeg kunnen worden afgevoerd. 

Afnemende mobiliteit van de voet:

Heeft u last van ongewone druk op bepaalde delen van uw voet? Dan is de kans groot dat de mobiliteit van uw voet afneemt als gevolg van diabetes. 

Perifere neuropathie:

Bij perifere neuropathie is de aansturing en het gevoel in de voet aangetast. 

Autonome neuropathie:

Bij autonome neuropathie is de huid van uw voeten niet goed in staat om goed te zweten. Het gevolg hiervan is dat u veelal last krijgt van koude voeten. 

Wat kunt u doen?

Omdat diabetes vrijwel onbehandelbaar is, is het behandelen van een diabetes voet ook erg moeilijk. U kunt er uiteraard wel voor zorgen dan de klachten zich niet verergeren. Levensstijl is hierbij een belangrijke waarde. Zorg voor schoenen die zo min mogelijk bovenstaande klachten kunnen veroorzaken. Let hierop bij de aanschaf en vermijd schoenen met stiksels bij de tenen, dikke naden, stug leer en andere details die irritatie kunnen veroorzaken. Wij adviseren daarom voor schoenen te kiezen die net een maatje groter zijn dan wat u normaal gesproken draagt. Oosterbaan kan u hier uiteraard mee helpen. 

Wilt u meer weten over voetverzorging bij diabetes? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel: 072 5114465