Vermoeide voeten en benen

Na een flinke wandeling of een lange dag staan hebben we er allemaal last van: vermoeide benen en voeten. Maar wanneer dit vaker voorkomt dan normaal, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. Zo kan de verkeerde stand van uw voeten zorgen voor vervelende klachten en het vermoeide gevoel. Hoe kan dit ontstaan en wat kunt u eraan doen? Wij leggen het uit.

Overbelaste benen en voeten

Wanneer u meer beweegt dan normaal raken de spieren oververmoeid na de grote inspanning. In veel gevallen neemt dit zware gevoel na verloop van tijd en bij voldoende rust af. Het is ook mogelijk dat spieren overbelast worden door het meedragen van extra gewicht. Overgewicht of zwangerschap kunnen dus de oorzaak zijn van het vermoeide gevoel.

Wanneer uw voeten in een verkeerde stand staan, kunnen er vermoeidheidsklachten in de benen of voeten ontstaan. Dit kan onder andere komen door platvoeten, verkeerde afwikkeling van de voeten of bij holvoeten. De spieren in uw voeten, enkels en benen zijn non-stop bezig met het corrigeren van uw houding ten opzichte van uw voeten. Hierdoor ontstaat er een zwaar gevoel in de voeten en benen.

Vaatproblemen

Problemen met de bloedsomloop kunnen voor een vermoeid gevoel zorgen. Zo kan er bij aderverkalking niet genoeg zuurstof vervoerd worden naar de benen. De spieren in de benen verkrampen door het zuurstofverkort, wat weer voor een pijnlijk en vermoeid gevoel in de benen zorgt. Vermoeide benen en voeten door vaatproblemen gaan vaak samen met spataderen en opgezwollen benen.

Magnesium- of vitaminetekort

Magnesium en vitamine D zijn belangrijk voor spieren. Wanneer u magnesium te kort komt, dan kunnen uw spieren gaan verkrampen. Dit zorgt weer voor een vermoeid gevoel in de benen. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van uw spieren. Een te kort hierop kan dus invloed hebben op het vermoeide gevoel.  Slik nooit zomaar supplementen, maar laat u adviseren door uw huisarts.

Spier- of zenuwaandoening

Soms functioneren spieren of zenuwen niet zoals ze zouden moeten en functioneren spieren minder goed. Hierdoor raken ze sneller vermoeid. Spier- en zenuwaandoeningen zijn zelden de oorzaak van vermoeide benen, maar gaan vaak samen met andere symptomen.

Wat moet ik doen bij vermoeide voeten en benen?

In de meeste gevallen kunt u zelf iets doen aan vermoeide voeten en benen:

  • Voldoende en regelmatig bewegen zorgt ervoor dat bloed goed wordt gepompt door uw lichaam en is goed voor uw spieren.
  • Zorg voor een gezond gewicht en een gezonde leefstijl. Gezond eten, niet roken en voldoende bewegen zorgen voor een betere doorbloeding in uw benen.
  • Heeft u last van aderproblemen? Dan kunnen steunkousen de oplossing bieden.
  • Bij een afwijkende voetstand kunt u het beste een afspraak maken bij Oosterbaan. Wij hebben diverse oplossingen voor dit probleem, zoals steunzolen of (semi-) orthopedische schoenen.

Heeft u last van voetklachten of vermoed u dat u een afwijkende voetstand heeft? Bij Oosterbaan helpen wij u graag. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van uw klachten en een passende oplossing voor het probleem. Neem voor meer informatie contact met ons op.