Een stukje lopen of wandelen is voor veel mensen een dagelijkse bezigheid.

Ook is het een fijne vorm van bewegen. Helaas kan lopen ook klachten veroorzaken. Door deze klachten kunt u ook een verkeerd looppatroon ontwikkelen en dit maakt de klachten alleen maar erger. Een goede loophouding is belangrijk, maar hoe loopt u goed?  

Hoe loopt u goed?

Goed lopen begint bij het neerzetten en afwikkelen van uw voeten. Zet uw voet goed recht naar voren. Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen. Met de grote teen zet u zich weer af naar voren. Hierdoor is uw looppatroon stabiel en krachtig.

Lengte van de pas

Bij het lopen moet u letten op een goed paslengte. Door te kleine passen kunt u uw lies onvoldoende strekken en is er te weinig beweging in de bekken en romp. Te grote passen kunnen ervoor zorgen dat uw hiel hard landt. De lies wordt in tegenstelling tot te kleine passen te veel gestrekt en de bekken draaien te veel mee.

Houding

De rug moet zo gestrekt zijn dat er in de onderrug een holling ontstaat en in de bovenrug een bolling ontstaat. De armen moeten lekker mee zwaaien en de schouders moeten ontspannen. Zorg ervoor dat u goed vooruit kijkt. Naar beneden kijken zorgt ervoor dat de nek en rug worden belast.

Armen

Let bij het lopen op uw armen. Uw armen horen mee te zwaaien bij een goed looppatroon. Wanneer u uw rechterbeen naar voren zet, zwaait uw linkerarm mee. Dit komt doordat de bekken en de romp contra draaien aan elkaar. Door uw handen bijvoorbeeld in uw zakken te houden, haalt u de natuurlijke dynamiek van het lopen weg.

Klachten bij het lopen

Heeft u klachten bij het lopen of weet u niet of u een goede loophouding heeft? Wij helpen u hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 511 44 65.