Te smalle schoenen zorgen voor knelling en dit zorgt er weer voor dat uw voeten niet goed kunnen afwikkelen.

Als uw voeten niet goed kunnen afwikkelen is er kans dat u last krijgt van voetproblemen. Zorg er daarom voor dat uw voeten altijd genoeg ruimte hebben in de schoenen die u draagt.

Ruimte is belangrijk

De ruimte in een schoen is belangrijk voor de onbewuste teenreflexen die plaatsvinden. Denk hierbij aan het spreiden van uw tenen. Uw tenen spreiden als een waaier zodra u uw hak op de grond zet en ze knijpen weer samen bij het afwikkelen van de voet. Heeft u wat bredere voeten? Dan drukken de tenen al snel tegen de zijkanten van de schoenen, waardoor het gaat knellen.  

Vier belangrijkste voetreflexen

De vier belangrijkste voetreflexen zijn:

De spreidreflex
Deze reflex ontstaat nadat de buitenkant van de hak neergezet wordt. De tenen spreiden zich dan uit als een waaier.

De grijpreflex
De grijpreflex ontstaat uit een buiging van de tenen. De tenen grijpen dan als het ware in de ondergrond.

De ontspanreflex
Wanneer de gehele voet op de grond staat, noemen we dit de ontspanreflex.

De afzetreflex
Deze reflex wordt ingezet op het moment dat de volledige belasting op de tenen ligt. Hierbij zijn alle tenen gespreid en er wordt voorbereid op de spreidreflex.

Omdat de tenen tijdens het bewegen en lopen verschillende reflexen hebben, is het belangrijk dat de schoenen bij de tenen het breedst zijn. Hierdoor kunnen de reflexen goed functioneren.

Brede schoenen

Als de schoenen niet genoeg ruimte hebben rond de tenen, kunnen de schoenen gaan knellen. Hierdoor kan de voet niet goed afwikkelen en worden de teenreflexen gehinderd. Kies daarom voor schoenen met genoeg ruimte, zodat voetproblemen worden voorkomen. Een schoen moet gemaakt worden naar de vorm van uw voeten, zodat deze de juiste ondersteuning krijgen.

Wijdtematen van brede schoenen

Een wijdtemaat geeft aan hoeveel leer of stof er wordt gebruikt in combinatie met de hoogte van de schoen. Dit is mede afhankelijk van hoeveel leer of stof er is gebruikt van de tenen tot aan de wreef. Er wordt mee aangegeven hoe smal of breed een schoen is en hoeveel ruimte de voeten hebben. De maten worden aangeduid met letters:

  • Wijdtemaat C t/m F – smaller dan gemiddeld
  • Wijdte G – gemiddelde schoenwijdte
  • Wijdte H t/m M – breder dan gemiddeld.

Heeft u het idee dat uw tenen niet genoeg ruimte krijgen in uw schoenen en dat de schoenen knellen? Blijf daar niet te lang mee lopen. Laat u adviseren bij Oosterbaan. Neem voor meer informatie contact met ons op.