De overgang brengt bij de meeste vrouwen klachten met zich mee.

Zo ook voetklachten. Velen weten niet dat er een sterke relatie is tussen de overgang en voetklachten. Dit heeft allemaal te maken met het hormoon oestrogeen. Wij vertellen u meer over de voetklachten die samengaan met de overgang.

De overgangsperiode

De overgangsperiode komt, met uitzondering, bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Een vervelend proces waar de vrouw doorheen moet gaan. Het oestrogeenniveau daalt tijdens de overgang wat klachten kan geven als zweten, opvliegers, duizeligheid, gewichtstoename, gewrichtsklachten, stemmingswisselingen en slecht slapen. De klachten gewichtstoename en gewrichtsklachten kunnen resulteren in voetklachten en zijn dus belangrijk om in de gaten te houden.

Overeenkomsten overgang en voetklachten

De overgang en voetklachten hebben een sterke relatie tot elkaar. Dit heeft te maken met oestrogenen, het vasthouden van vocht en de caliumhuishouding. Wanneer het oestrogeenniveau laag is, kan dit effect hebben op de productie van collageen. Omdat collageen belangrijk is voor de opbouw van de spieren, banden, pezen, botten en de elasticiteit van de huid, zorgt minder collageen ervoor dat spieren, gewrichten en botten minder snel zullen herstellen en ook minder veerkrachtig zijn. Daarnaast zorgt gewichtstoename tijdens de overgang ervoor dat er meer druk op de voeten komt te staan. De voeten worden meer belast, wat kan zorgen voor diverse voetklachten.

Voetklachten tijdens de overgangsperiode

Er zijn een aantal voetklachten die tijdens de overgang voorkomen, namelijk:

  • Pijn in de gewrichten;
  • Problemen met de pees;
  • Pijn in de hiel(en);
  • Problemen met de voorvoet;
  • Hielspoor;
  • Klachten aan de achillespees.

Wat kunt u het beste doen?

Heeft u last van één of meerdere van bovengenoemde klachten of andere voetklachten en wilt u graag weten wat u hier het beste aan kunt doen? Oosterbaan helpt u graag verder. Blijf niet te lang lopen met voetklachten, maar maak een afspraak. Wij onderzoeken de oorzaak van de pijnklachten en gaan op zoek naar een passende oplossing voor uw voeten.

Een passende oplossing voor uw voeten?

Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.