De 6 meest voorkomende teenklachten

We staan er niet veel bij stil, maar tenen hebben een belangrijke functie. Ze zorgen voor het evenwicht tijdens het lopen en stilstaan. Alle 10 de tenen zijn hiervoor nodig. We gebruiken tenen dagelijks waardoor deze veel belast worden. Soms raken tenen overbelast of veranderd te stand van de teen. Dit zorgt voor pijnlijke klachten. Wij hebben zes veel voorkomende teenklachten op een rijtje gezet.

Standsafwijking grote teen

Een standsafwijking van de grote teen is simpelweg een knobbel die bij het gewricht van de grote teen naar buiten steekt. Dit kan door erfelijkheid overgenomen worden of ontstaan door een doorgezakte voet. In veel gevallen kan het ook ontstaan door te kleine of te krappe schoenen. De huid rond de knobbel kan irriteren door veel wrijving, daarnaast kan het gaan ontsteken. Deze klacht hoeft niet altijd behandeld te worden. Goede schoenen en een Hallux Valgus (standsafwijking grote teen) -bescherming kunnen al een goede verlichting bieden.

Hamer- en klauwtenen

Dit is de meest voorkomende klacht. Ook hier is sprake van standsafwijkingen en dit kan in elke teen voorkomen. Het verschil tussen klauw- en hamertenen is makkelijk te herkennen. Een hamerteen is te herkennen aan het eerste gewricht dat gebogen staat en het tweede gewricht gestrekt is. Bij klauwtenen staan de eerste twee teenkootjes is een onnatuurlijke hoek ten opzichte van elkaar. De oorzaken zijn verschillend. Het kan liggen aan de schoenen, een te grote tweede teen, reuma of artritis. Er kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan met overmatige eeltvorming. Hier is ook de oplossing goede schoenen met veel bewegingsruimte of een goede steunzool. Als de klachten ernstig zijn kunnen de klachten ook verholpen worden met een operatie.

Stijve grote teen

Door de verstijving in de grote teen wordt het in zijn functie beperkt. Dit wordt veroorzaakt door slijtage in het teengewricht. De teen gaat lastig op en neer en staat recht vooruit. Lopen gaat daardoor moeizaam. Artrose, jicht, oude breuken en slijtage van het kraakbeen zijn de veroorzakers van een stijve grote teen. Vooral voetballers en turners hebben hier last van. Een goede schoen met veel ruimte voor het gewricht en een corrigerende steunzool doen al wonderen.

Ruiterteen

Een ruiterteen is een teen die over of onder een andere teen groeit. Pijnlijke tenen, likdoorns en blaren kunnen hierdoor optreden. De ruiterteen ontstaat meestal door te kleine schoenen, standsafwijkingen in de grote teen of door reuma. Steunzolen en teenkussens kunnen verlichting bieden.

Likdoorns/Eksterogen

Likdoorns oftewel eksterogen zijn pijnlijke eeltplekken die naar binnen groeien. Ze komen op plekken voor waar veel wrijving plaatsvindt. Denk hierbij aan de hielen, de voorvoet en op of tussen de tenen. Door deze wrijving en druk ontstaat er eelt. De schoenen drukken vervolgens het eelt naar binnen en dit kan voor pijn zorgen tijdens het lopen. Slecht passende schoenen, een standsafwijking in de tenen en overgewicht kunnen de oorzaken zijn van likdoorns. Likdoorns kunnen verder geen kwaad en zijn makkelijk te verwijderen bij een pedicure.

Ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels ontstaan meestal door het verkeerd knippen of het afscheuren van een teennagel. Hierbij groeien de nagelhoeken in en dit kan leiden tot vervelende ontstekingen. Ingegroeide teennagels zijn erg pijnlijk en de teen voelt vaak dik, rood en warm aan. Ingegroeide teennagels kunnen worden verholpen met een (medische) pedicure. De pedicure verwijdert de nagelsplinters, wat de pijn zal verminderen.

Heeft u last van teenklachten en wilt u weten wat er aan te doen is? Wij adviseren u graag en ondersteunen u met een passende oplossing. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 51 14 465.

neem contact op
Een passende oplossing voor uw voeten?

Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.