Likdoorns en voetwratten lijken veel op elkaar.

Ze zien er ongeveer hetzelfde uit en bestaan uit een verdikking van de huid. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee, waardoor we gemakkelijk het onderscheid kunnen maken.

Ontstaan van een likdoorn

Een likdoorn is een sterk verhoord deel aan de voet. Het heeft meestal de vorm van een ring en heeft een klein, maar diep middelpunt. Dit middelpunt wordt langzaamaan gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. Deze druk komt door schoenen, een naadje in de schoen, los stiksel van een sok, overgewicht of afwijkingen aan de stand van de botten in de voeten. Likdoorns ontstaan vaak door een combinatie van minimaal twee van deze factoren.

Likdoorns kunnen ontstaan op de voetzool, dus op de hak, voorvoet of teengewricht. Maar ook op de strekzijde van de voet bij de teengewrichten. Er kunnen ook likdoorns tussen twee tenen ontstaan wanneer twee tenen door standsafwijking of knellende schoenen tegen elkaar worden gedrukt.

Ontstaan van een voetwrat

Voetwratten ontstaan door het HPV-virus. Het is besmettelijk en kan dus doorgegeven worden aan anderen. Wanneer de omstandigheden voor een wrat gunstig zijn, zoals een weke huid en wondjes, kan het virus zich makkelijk uitbreiden. Door krabben of beschadigingen aan de huid kan het virus zich makkelijk verspreiden. Ook in zwembaden en sauna’s is er besmettingsgevaar. Voetwratten verdwijnen vanzelf weer door een afweerreactie van het immuunsysteem. Het verschilt per persoon hoe lang dit duurt. Bij jonge kinderen is dit vaak binnen het jaar. Op latere leeftijd kan dit wel 5 tot 10 jaar duren.