Het kopen van wandelschoenen is heel wat anders dan het kopen van normale schoenen.

Er spelen veel meer factoren een rol bij de aanschaf van een paar wandelschoenen. Het is de bedoeling dat met een paar geweldige wandelschoenen de deur uitgaat. Wandelschoenen zijn niet goedkoop, dus een goede voorbereiding is niet onverstandig!

Het kopen van wandelschoenen is heel wat anders dan het kopen van normale schoenen.

Er spelen veel meer factoren een rol bij de aanschaf van een paar wandelschoenen. Het is de bedoeling dat met een paar geweldige wandelschoenen de deur uitgaat. Wandelschoenen zijn niet goedkoop, dus een goede voorbereiding is niet onverstandig!

1. Bereid je voor
Bij het kopen van wandelschoenen en bergschoenen zijn hele andere aspecten belangrijk dan bij het kopen van een gewone schoen. Bereid je daarom van te voren goed voor. Door vooraf al informatie te lezen wordt het makkelijker om in de winkel te kiezen voor de wandelschoenen die je het beste passen.

2. Welk type wandelschoen zoek je?
Wandelschoenen worden voor het gemak ingedeeld in categorieën. Van A tot E worden ze onderverdeeld naar het type gebruik. Van lichte schoen tot zware expeditie schoen.

Klasse A schoenen - Wandelschoenen of lichte bergschoenen. Deze schoenen hebben meestal een schoen met lage schaft en een zool is die steviger is dan bijvoorbeeld de zool van een hardloopschoen. Ook zit er meer profiel op de zolen. Hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik op vlakke verharde en onverharde paden.

Klasse B schoenen - Middengewicht bergschoenen. Deze schoenen worden veel gebruikt door wandelaars die graag lange tochten maken op vlak of glooiend terrein. De schoenen geven meer ondersteuning dan klasse A wandelschoenen en hebben ook een stuggere zool.

Klasse C schoenen - Zware bergschoenen. De klasse C bergschoenen zijn gemaakt van stug leer met extra verstevigde neuzen en zolen. Ze zijn vaak waterdicht en gaan lang mee bij goed onderhoud.

Klasse D en E – Alpine en expeditie schoenen. De bergschoenen in de klasse D en E zijn bedoeld voor het zwaardere klimwerk in hoog alpine terrein. Op deze schoenen kun je door hun volledig stijve zool niet wandelen, alleen klimmen.

3. Vergeet het uiterlijk, ga voor comfort en functionaliteit
Veel mensen vinden wandelschoenen lelijk. Bij wandelschoenen moet je echter niet afgaan op het uiterlijk. Onthoudt dat je wandelschoenen koopt voor flinke wandelingen. Laat je dus leiden door het comfort en de functie van de wandelschoenen. Pas ze met je ogen dicht en laat je voeten je vertellen welke schoenen zij willen!

4. Laat je voeten opmeten
Wanneer je wandelschoenen komt kopen dan zullen wij eerst je voeten opmeten. Het is heel belangrijk dat je de juiste maat schoen koopt. Hoewel de opgemeten maat niet alles zegt geeft het in ieder geval wel een goede indicatie. Per merk kunnen namelijk de maten onderling verschillen.

Tijdens het opmeten kan de verkoper ook gelijk je voeten bekijken. Hij kan dan zien wat voor soort voeten je hebt en inschatten welke schoenen bij jouw voeten passen.

Als je een paar wandelschoenen uit de juiste categorie aan hebt loop dan rond in de winkel en let op het volgende:

  • Je tenen mogen nooit de voorkant raken en moeten vrij zijn.
  • De schoenen mogen nergens knellen, ze moeten stevig zitten en steun geven.
  • Je hiel moet goed gefixeerd zitten. Bij een lage wandelschoen met een wat stevige zool mogen je hielen een heel klein beetje omhoog komen, maar zonder dat dit irriteert.
  • Afhankelijk van het type categorie moeten ze lekker af rollen.

5. Knip je nagels
Als je wandelschoenen gaat passen knip dan je nagels indien nodig. Als je nagels te lang zijn kun je niet goed voelen of de maat van de schoen goed is.

6. Neem wandelsokken mee als je die hebt
Als je wandelschoenen gaat kopen dan moet je deze met wandelsokken passen. Heb je al goede wandelsokken neem ze dan mee naar de winkel. Indien je ze nog niet hebt dan is dat geen probleem, wij hebben schone passokken.

7. Neem de tijd!
Het kopen van wandelschoenen vergt tijd. Bij ons in de winkel nemen we de tijd voor het vinden van de perfecte wandelschoen voor jou. Zorg dat je zelf ook die tijd hebt.

Je moet er rekening mee houden dat we je goed informeren, je voeten opmeten en bekijken en dat je meerdere paren moet passen voordat je tot een goede aankoop kunt komen.

8. Koop je wandelschoenen ruim van te voren
Misschien wil je wandelschoenen kopen voor een vakantie of een wandeltocht. Koop ze dan niet op het laatste moment! Hoewel je de wandel- en bergwandelschoenen vandaag de dag niet meer hoeft in te lopen moet je er zeker wel aan wennen.

9. Pas meerdere paar schoenen
Het kan zijn dat het allereerste paar wandelschoenen dat je aantrekt gelijk goed zit. Toch is het verstandig om meerderen paren te passen. Daardoor heb je een beter beeld van de verschillende eigenschappen van iedere schoen.