Sommige mensen hebben een verschil in lengte tussen beide benen.

Het ene been kan langer of korter zijn dan de andere. Niet iedereen ervaart klachten door beenlengteverschil. Maar het kan wel gevolgen hebben voor voeten, knieën, bekken en onderrug. Wanneer u niks doet aan beenlengteverschil kunnen er pijnklachten ontstaan.

Oorzaken beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben. Het kan erfelijk worden overgedragen. Een beenlengteverschil ontstaat meestal wanneer een kind in de groei is en een probleem aan het been krijgt, zoals een botbreuk. Dit verstoort het groeiproces, waardoor het ene been langer kan worden dan het andere. Een prothese zoals een knieprothese kan ook gevolgen hebben voor de lengte van benen.

Pijnklachten door beenlengteverschil

Mensen met een beenlengteverschil ervaren met name klachten in de onderrug. Doordat er een scheefstand van het bekken is, ontstaan deze klachten. De pijn kan uitstralen naar de bilstreek en de rest van het been. Door de pijn gaan mensen vaak anders bewegen. Hierdoor kunnen weer andere klachten ontstaan aan de voeten, knieën en heupen.

Oplossing voor beenlengteverschil

Er bestaan een aantal oplossingen voor beenlengteverschil. Zo kan een steunzool voor het kortste been een oplossing bieden. Maar ook hakverhoging in de schoen is mogelijk. Hiermee wordt het beenlengteverschil gecompenseerd. De hakverhoging kan gemakkelijk onder de bestaande hak van een schoen worden aangebracht. Als er voldoende ruimte is kan dit zelfs in de schoen. In sommige gevallen zijn er orthopedische schoenen nodig om het beenlengteverschil goed op te kunnen lossen. Daarnaast is het belangrijk dat er een goede houding wordt aangenomen tijdens het lopen. Hierdoor worden de voeten en benen niet verkeerd gebruikt en belast.

Wilt u meer weten over oplossingen voor pijnklachten bij beenlengteverschil? Oosterbaan helpt u graag. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.