Klaagt uw tiener met regelmaat over pijn in zijn of haar benen en voeten?

Door te blijven lopen met deze klachten kunnen er voetproblemen ontstaan. De voeten krijgen meestal niet de meeste aandacht qua verzorging. De combinatie van minder goede verzorging met de hormonale veranderingen die plaatsvinden, zorgen ervoor dat problemen zoals zweetvoeten, eczeem en ingroeiende nagels optreden.

Goede schoenen

Het dragen van goede schoenen is belangrijk voor iedereen. Door de gangbare mode worden regelmatig schoenen gedragen die niet goed zijn voor de voeten. Te strak, te klein, te hoge hakken, te weinig ondersteuning; door dit soort schoenen te dragen kunnen er voetklachten ontstaan.

Veelvoorkomende voetklachten bij tieners

Zweetvoeten

Er zijn twee vormen van zweetvoeten. De eerste vorm zijn letterlijke zweetvoeten die ontstaan door overmatige transpiratie. De tweede vorm zijn zweetvoeten die een nare geur verspreiden als gevolg van aanwezig bacteriën en/of schimmels op de voeten.

Ingegroeide teennagels

Vaak hangt het ingroeien van een teennagel samen met het dragen van slechte passende schoenen. Ook kan het zo zijn dat de nagel verkeerd is geknipt. Bij tieners komt het vaak voor doordat de huid wat vochtiger is en hierdoor wat zachter is. Zo groeien de nagels nog sneller in.

Platvoeten

Een platvoet is een afwijking van het voetskelet, waarbij het voetgewelf of de voetboog is doorgezakt.

Schimmel

Schimmels komen veel voor aan de voeten. Het oplopen van schimmels aan de voet hangt af van de mate van transpiratie, het dragen van sokken van niet luchtdoorlatend materiaal of slecht ventilerende schoenen.

De schoen

Veel tieners gaan nou eenmaal met de mode mee. Schoenen vormen een belangrijk onderdeel van de outfit. Maar er zijn wel dingen waarop gelet kan worden bij een ‘modieuze schoen’. Zo is het belangrijk dat de veters worden gebruikt waarvoor deze zijn bedoeld: het vastbinden van de schoen aan de voet. Te los geveterde schoenen verhogen het risico op blaren en op het verzwikken van de enkel. Ook is het belangrijk dat er wordt gekeken of de maat van de schoen goed is. De schoen moet de juiste lengtemaat en breedte te hebben.

Heeft uw tiener last van voetklachten en wilt u weten wat eraan te doen is? Wij adviseren u graag en ondersteunen met een passende oplossing. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 - 511 44 65.