Vooral bij kinderen komen X- of O-benen vaak voor.

Kinderen tot twee jaar hebben vaak O-benen, rond het tweede jaar verandert dit in X-benen. In het zevende levensjaar wordt de stand van de benen vaak normaal. Maar in sommige gevallen is het blijvend en kunnen er voet- en pijnklachten ontstaan.

X-benen

X-benen is een standsafwijking waarbij de benen naar binnen zijn gedraaid. De knieën staan in een knik naar binnen. Deze standsafwijking gaat vaak samen met doorgezakte middenvoeten. X-benen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt doordat het bekken van de vrouw breder is en de stand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen anders is.

Symptomen

Bij X-benen ziet u heel duidelijk de knieën naar binnen knikken en de voeten naar binnen zakken. De afwijkende stand van de benen zorgt voor hogere trekkracht aan de spieren en pezen aan de binnenkant van de knieën en voeten. Hierdoor ontstaan er pijnklachten en raken de spieren en pezen overbelast.

Oorzaken

X-benen kunnen ontstaan door:

  • Overbeweeglijkheid
  • Overgewicht
  • Verkeerde manier van kruipen
  • Verkromming van het scheenbeen of dijbeen

Behandeling

Ervaart u pijnklachten door de X-stand van uw benen? Probeer dan voldoende rust te houden. Mocht rust de pijn niet wegnemen is het verstandig om een afspraak bij Oosterbaan te maken. Wij onderzoeken uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen. Een afwijkende stand kan verholpen worden met steunzolen. Deze op maat gemaakte zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een goede drukverdeling.

O-benen

Bij O-benen staan de benen naar buiten gedraaid en staan de knieën in een knik naar buiten. Baby’s worden geboren met O-benen en in het eerste jaar moeten de benen en voeten weer naar binnen draaien. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen O-benen blijvend zijn. O-benen gaan vaak samen met het naar buiten kantelen van de voeten.

Symptomen

O-benen herkent u door het naar buiten knikken van de knieën en het naar buiten staan van de hielen. De afwijkende stand van de voeten en benen kunnen voor pijnklachten zorgen. Vaak ontstaat er een afwijkend looppatroon en afwijkende stand van de voeten. Hierdoor ontstaan weer voetproblemen en pijnklachten.

Oorzaken

Het ontstaan van O-benen is genetisch bepaald.

Behandeling

De meeste klachten bij O-benen ontstaan door overbelasting. Ervaart u klachten? Probeer dan wat rust te nemen. Als dat niet helpt raden we aan om contact op te nemen met Oosterbaan. Wij onderzoeken uw looppatroon en de stand van uw voeten. Ook bekijken we de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en bewegen. Op basis van uw voeten en de ondersteuning die nodig is, maken wij een steunzool. Zo worden overbelaste spieren zoveel mogelijk ontlast en wordt de druk onder de voeten beter verdeeld.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.