Bij doorgezakte voeten of platvoeten is de voetboog doorgezakt tot op de grond.

Niet alleen de buitenzijde van de voet rust op de grond, maar ook de binnenkant. De gehele voet staat plat op de grond. Niet iedereen die platvoeten heeft ervaart daar ook voetklachten bij. Maar de kans is groot dat er klachten ontstaan door de stand van de voeten. 

Klachten

De meest voorkomende klachten die ontstaan door platvoeten zijn:

  • Vermoeidheid en pijn in voeten en onderbenen, met name na een tijdje staan of lopen.
  • Pijn aan de binnenzijde van de voet.
  • Pijnklachten bij de knieën.

 

Oorzaak platvoeten

Platvoeten hebben verschillende oorzaken. De meest(e) voorkomende oorzaak van platvoeten is ouderdom (verworven platvoeten). Het is een geleidelijk proces waardoor het jaren kan duren totdat u er last van krijgt. Platvoeten kunnen ook aangeboren zijn. Zo kan er een vergroeiing zijn tussen twee botten. Andere oorzaken kunnen zijn: spasticiteit, platvoeten ontstaan door een trauma, verlamming of onderliggende ziekte zoals artrose of reuma. Ook wanneer de pees aan de binnenzijde van de voet niet meer goed functioneert kan er een platvoet ontstaan.

Oplossing

Bij aangeboren platvoeten is het lastig om de voeten in de goede vorm te brengen en is er een druk verdelend voetbed nodig in de schoenen. Dit voetbed zorgt ervoor dat de platvoeten de juiste ondersteuning krijgen. Het is niet mogelijk om de stand van de voet te corrigeren, dit zou onnatuurlijk zijn en tot meer klachten leiden. De hiel moet voldoende steun krijgen, dit kan met een passende hielomsluiting.

Platvoeten die door andere oorzaken zijn ontstaan hebben baat bij een steunzool voorzien van effectieve ondersteuning van het mediale gewelf en een hielbeenstabilisatie. Hiermee kan volledige doorzakking worden voorkomen. De steunzool vermindert pijn in de voeten, knieën, heupen en rug.

Heeft u last van platvoeten of vermoedt u dat u hier last van heeft? Ga dan langs bij uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar Oosterbaan. Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 072-511 44 65.