Voeten van kinderen zijn volop in ontwikkeling en zijn nog niet uitgegroeid.

Daarom hoeft een afwijkend looppatroon of pijn bij het bewegen niet altijd te betekenen dat er een voetprobleem is. Sommige zaken zijn normaal en verdwijnen vanzelf wanneer het kind ouder wordt. Hoe verloopt de ontwikkeling van voeten bij kinderen en welke voetproblemen kunnen er ontstaan? Oosterbaan geeft uitleg.

Ontwikkeling van kindervoeten

Van 0 tot 2 jaar zijn nog niet alle bottenstructuren in de voet aanwezig. Ook de spieren in de voeten en benen werken nog niet optimaal. De voeten hebben een vetkussentje, dat in de eerste jaren verdwijnt waardoor er een voetholte ontstaat. Het kind kan dan de eerste stapjes gaan zetten. Lopen op blote voeten of sokken binnenshuis helpt om de voeten en spieren normaal te laten groeien en ontwikkelen.

Door het lopen en staan veranderd de stand van de benen tijdens de leeftijd van 2 tot 6 jaar geleidelijk van een O- naar een X-stand. In deze fase zijn de voeten continue in ontwikkeling. Controleer de maat van de sokken en schoenen iedere twee maanden en vervang wanneer nodig. Zo kunnen de voeten goed groeien. In deze fase kunt u ook afwijkingen zien. Zo kan het ene been meer naar binnen staan of een voet platter zijn dan de ander.

De X-stand van de benen vermindert tussen 6 en 8 jaar. Er ontstaat een normale stand van de voeten en benen. Wanneer de benen niet recht staan of de voeten een afwijkende stand hebben, is het raadzaam om dit te laten controleren.

Voetproblemen bij kindervoeten

De volgende voetproblemen kunnen bij kinderen voorkomen:

Afwijkende stand van de voeten of benen
Platvoeten, holvoeten, X- of O-benen zijn veel voorkomende voetproblemen. De verkeerde stand van de voeten en/of benen zorgen voor pijnklachten. De stand van de voet kan bijvoorbeeld gecorrigeerd worden met een op maat gemaakt zooltje.

Hielpijn
Hielpijn komt vaak voor bij kinderen. Het wordt ook wel Morbus Sever genoemd. In veel gevallen gaat dit over wanneer het kind uit de grootste groeifase is. Tot die tijd kunnen pijnklachten worden verminderd met een corrigerend zooltje.

Groeipijn
Groeipijn komt voor bij kinderen van 4 tot en met 14 jaar. Tijdens het groeien komt het voor dat de spieren korter zijn dan de botten. Hierdoor ontstaat er pijn. Dit gaat vaak vanzelf weer over.

Lopen op de tenen
Kinderen lopen vaak op hun tenen. Dit kan komen door een verkorte kuitspier of een verkeerde gewoonte. Dit kan afgeleerd worden door het kind te leren landen op de hielen.

Heeft uw kind last van pijnklachten of een afwijkende voet- of beenstand? Kom dan langs bij Oosterbaan. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van de klachten en komen met een passende oplossing.