Ledderhose is een voetaandoening waarbij er verdikkingen onder de voet ontstaan.

U ziet of voelt de knobbels in de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze peesplaat loopt van de hiel tot aan de tenen. Vaak is er maar één verdikking, deze kan steeds groter worden. Bij rust en minder belasting kan de knobbel minder dik worden. De ziekte van Ledderhose komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Met name mannen kunnen hier last van krijgen.

Symptomen van de ziekte van Ledderhose

U herkent de ziekte van Ledderhose aan een knobbel onder de voet. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn, maar geeft een trekkend gevoel. Door de verdikking kan de pees in de holte van de voet minder goed bewegen. De pees kan daardoor korter worden en ontstaat er een afwijkende stand van de voet. In veel gevallen wordt de voet holler en krijgt de voet een hogere wreef.

Oorzaken van de ziekte van Ledderhose

Er is geen specifieke oorzaak voor de ziekte van Ledderhose. Er bestaan wel een aantal risicofactoren als:

  • Erfelijkheid
  • Roken en alcoholgebruik
  • Langdurig gebruik van anti-epileptica
  • Diabetes

Oplossing voor de ziekte van Ledderhose

Wanneer u last heeft van de ziekte van Ledderhose is het belangrijk dat u goede schoenen draagt met een stevige loopzool. Hierdoor wordt de trekspanning op de pees zoveel mogelijk beperkt. Merkt u bij rust en minder belasting geen verbetering? Dan is een steunzool aangepast aan uw voeten een goede oplossing. Hierdoor wordt de pees goed ondersteunt en ontlast.

Heeft u last van voetklachten?

Blijf niet te lang lopen met voetklachten. Maak een afspraak bij Oosterbaan. Wij gaan voor u op zoek naar de oorzaak van de pijnlijke klachten en komen met een passende oplossing. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.