Klaagt uw kind regelmatig over pijn in de benen of voeten?

Ziet u uw kind vaker struikelen dan anderen en slijten de schoenen sneller dan normaal? Dan kan het zijn dat hij of zij last heeft van voetklachten. Tijdens de ontwikkeling kunnen kinderen te maken krijgen met diverse soorten voetklachten. Deze klachten kunnen aangeboren zijn of ontstaan op een latere leeftijd.

Kindervoeten zijn kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om op tijd aan de bel te trekken en een goede oplossing voor de klachten te vinden. Wat zijn de meest voorkomende voetklachten bij kinderen?

Platvoeten

Platvoeten komen veel voor bij kinderen. Het is te herkennen aan een doorgezakt gewelf van de voet en een naar binnen gekanteld hielbeen. Er bestaan twee soorten platvoeten: soepele en stugge. Soepele platvoeten ontstaan door de soepelheid van de banden van de voet. Bij stugge platvoeten gaat het om een aangeboren afwijking in de voet. Deze ontstaat voor een benige overbrugging tussen de voetwortelbeentjes. Bij platvoeten is het belangrijk dat er goede schoenen worden gedragen, daarnaast kan er worden gekozen voor een corrigerende steunzool.

Holvoeten

Bij een holvoeten is er een hol lengtegewelf en een hoge wreef. Dit is meestal aangeboren of een erfelijke aandoening. In sommige gevallen gaat het om een neurologische oorzaak. Klachten die ontstaan door de holvoet kunnen verholpen worden met steunzolen. Is de standsafwijking te groot? Dan kan er gekozen worden voor een aanpassing aan schoenen.

Hallux valgus

Hallux valgus is het scheefgroeien van de grote teen, daardoor kan er een knobbel ontstaan. Het kan ontstaan door erfelijkheid in combinatie met een doorgezakte voet of door verkeerd schoeisel. Een oplossing hiervoor is een schoenaanpassing zodat er zo min mogelijk wrijving ontstaat met de grote teen.

Bunionette

Ook bij de kleine teen kan er een knobbel groeien, dat noemen we een bunionette. Deze knobbel is soms aanwezig in combinatie met een doorgezakte voet. Door het doorzakken is de voorvoet breder geworden, hierdoor ontstaat er extra wrijving ter hoogte van de knobbel. Schoenadvies is belangrijk bij een bunionette. Steunzolen kunnen hierbij helpen.

Laat uw kind niet te lang lopen met voetklachten. Maak voor meer informatie of advies een afspraak met Oosterbaan. Wij zorgen voor een passende oplossing om de voetklachten te verlichten of verhelpen.