Het kan zijn dat uw tenen over elkaar liggen of over elkaar groeien.

Een afwijkende stand van de tenen hoeft niet direct voor pijnklachten te zorgen. Maar doordat de tenen over elkaar liggen, ontstaat er wrijving en druk. Dat zorgt er weer voor dat er eeltvorming optreedt of dat er pijnlijke drukplekken of likdoorns ontstaan. Het is niet gemakkelijk om scheve tenen weer recht te zetten. Het is belangrijk dat de tenen voldoende ruimte krijgen om de druk weg te nemen.

Oorzaken van tenen die over elkaar groeien

Over elkaar groeiende tenen kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand, maar ook door reuma, of hallux valgus (een scheve grote teen). Het kan ook genetisch bepaald zijn. In sommige gevallen ontstaat het doordat er te kleine of smalle schoenen worden gedragen. Hierdoor raken de tenen in de verdrukking en gaan de tenen naar de vorm van de schoen staan. Dit kan blijvend zijn. Wanneer er niks aan wordt gedaan, verergeren de pijnklachten. Zo kunnen er op langere termijn tussen de tenen pijnlijke likdoorns ontstaan.

Oplossing voor over elkaar groeiende tenen

De stand van de tenen is helaas blijvend, maar de pijn kan wel weggenomen worden. Door de druk weg te nemen, zal ook de pijn verminderen. De druk kan worden weggenomen door schoenen te dragen met een hoge, brede neus. Daarbij is het belangrijk dat er geen stiksels of naden over de tenen lopen. Er moet voldoende ruimte zijn voor de tenen. Om de wrijving tussen de tenen wat minder te maken, kunt u er wat talkpoeder tussen strooien.

Oosterbaan helpt u verder

Bij Oosterbaan hebben we veel ervaring met diverse voetproblemen. Wij kunnen uw pijn verlichten. Zo kunnen wij een orthopedische steunzool voor u aanmeten. Deze steunzolen verdelen de druk onder uw voet, waardoor de pijn van de plekken waar veel druk is minder wordt. Daarnaast kunnen wij zorgen voor een schoenaanpassing, zodat uw tenen voldoende ruimte krijgen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat u adviseren door een specialist van Oosterbaan. Bel naar 072-511 44 65 om een afspraak te maken.