Indien u voetklachten ervaart dan zijn orthopedische schoenen niet altijd nodig.

Een aanpassing aan uw eigen schoen kan al voldoende zijn. Schoenaanpassingen zijn alle aanpassingen die gedaan worden aan confectieschoenen. Het doel van een schoenaanpassing is om de schoen zo te vermaken dat u minder voetklachten ervaart. Deze schoenaanpassingen worden ook wel orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC)  genoemd.

Voorbeelden van schoenaanpassingen

Er zijn verschillende soorten schoenaanpassingen. Voorbeelden van veel gemaakte schoenaanpassingen zijn:

Een hakverhoging

Een hakverhoging is een veelvoorkomende oplossing. Deze aanpassing wordt vaak gedaan wanneer er een verschil is in beenlengte waardoor verschillende klachten ontstaan. De hakverhoging wordt onder de bestaande hak van de schoen aangebracht in een onopvallende kleur.

Een hakbuffer

Een hakbuffer is een verbreding van de hak, die onder de schoen wordt geplaatst. Een hakbuffer zorgt voor meer stabiliteit tijdens het lopen en verhoogt de grip. De schokdempende werking van de hakbuffer zorgt daarnaast ook voor minder pijn bij het lopen.

Schacht oprekken

Wanneer u last heeft van pijnlijke tenen of gewrichten kan de schacht van uw schoen opgerekt worden. Bijvoorbeeld bij hamertenen of een scheve grote teen kan het oprekken van de schacht voor verlichting zorgen.

Sluiting aanpassen

Mensen met reuma of een verminderde handfunctie kunnen baat hebben bij het aanpassen van de schoensluiting. Een rits kan bijvoorbeeld worden vervangen voor klittenband.

Afwikkelrol

Een afwikkeling of afwikkelrol is een zool met verdikking en afronding. Deze zool neemt de beweging van de voet over. Deze zool maakt het lopen voor mensen met reuma gemakkelijker. Een afwikkeling in de zool kan ook verstevigd worden, dit zorgt voor verlichting bij stijve tenen. Wanneer u pijn of eelt heeft onder de bal van de voet kan de afwikkelrol ook een goede uitkomst zijn; uw voet rolt dan sneller over de pijnlijke plek.

Is een schoenaanpassing altijd zichtbaar?

Een schoenaanpassing kan zichtbaar zijn, maar dit is niet altijd het geval. Aanpassingen aan de buitenkant van de schoen proberen wij altijd zo onopvallend mogelijk te maken. Wanneer een hak wordt verhoogd of er een hakbuffer geplaatst wordt dan kan dit evengoed zichtbaar zijn. Wanneer de schacht wordt opgerekt dan is dit vrijwel niet te zien.

Meer weten?

Heeft u klachten aan uw voet en denkt u dat dit opgelost kan worden door een schoenaanpassing? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten gaan met u in gesprek en kunnen vaststellen welke schoenaanpassing geschikt zou zijn. Neem voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak contact met ons op.