Een ontsteking aan de achillespees kan voor pijnlijke klachten zorgen.

De achillespees is de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Wanneer de pijnklachten worden genegeerd kan de achillespeesontsteking chronisch worden. In veel gevallen gaat het gelukkig wel met wat rust over.

Achillespeesontsteking komt vaak voor

Net als hielspoor is een achillespeesontsteking een veel voorkomende blessure. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen. Daarnaast komt het veel voor bij hardlopers en fanatieke sporters. Bij veel mensen gaat de blessure na een paar weken of maanden over door goed rust te houden. Maar bij sommigen komt het voor dat de achillespeesontsteking langer duurt en zelfs chronisch wordt. Dan is er sprake van een beschadigde pees in plaats van een ontstoken pees.

Last van een overbelaste achillespees

Wanneer u last heeft van een overbelaste achillespees dan heeft u last van een zeurende en trekkende pijn. De pijn is er vooral wanneer u opstart in de ochtend en begint of eindigt met de belasting van de pees. Bij veel bewegen wordt de pijn erger.

Het begint met de pees die stijver en dikker wordt. U kunt deze minder goed belasten. Hoe verder de overbelasting vordert, des te moeilijker het is om de pees te herstellen. Als de structuur van de achillespees zo is veranderd dan kan deze afscheuren.

Oorzaak van achillespeesontsteking

De achillespees zorgt ervoor dat we goed kunnen lopen en springen. Wanneer de pees wordt overbelast zorgt dit voor pijnlijke klachten. Met name hardlopers en mensen die veel springen tijdens het sporten kunnen hier last van krijgen. Andere oorzaken van een achillespeesontsteking zijn:

  • Overgewicht
  • Een slechte looptechniek, voetstand en looppatroon
  • Verkeerd trainen en een te snelle opbouw
  • Sporten op een andere ondergrond dan u normaal gesproken doet
  • Verkeerde schoenen

Wat kun je doen tegen een achillespeesontsteking?

Wanneer u last heeft van een overbelaste achillespees dan is het belangrijk dat u veel rust houdt en de pees weinig belast. Gaat de pijn niet weg met rust? Dan is het verstandig om uw looppatroon en stand van de voeten te laten controleren. Indien er een afwijking wordt geconstateerd kunnen er steunzolen op maat worden gemaakt. Deze zool zorgt voor een goede afwikkeling en stand van de voet. Daarnaast maken wij bij Oosterbaan sportinlays op maat. Dit zijn speciale zolen voor in sportschoenen. Uw voeten worden dankzij sportinlays optimaal ondersteunt tijdens het sporten.

Heeft u last van uw achillespees en ervaart u pijnklachten? Blijf hier niet te lang mee lopen. Maak een afspraak bij Oosterbaan en laat u adviseren.