Bij platvoeten is de voetboog helemaal doorgezakt en staan de tenen gespreid.

Er bestaan twee soorten platvoeten: stijve en flexibele. Welke kenmerken en klachten horen bij platvoeten? U leest er hier meer over.

Kenmerken van platvoeten

Een platvoet is vast te stellen door te kijken naar uw voetafdruk. De afdruk van een vochtige platvoet laat zien dat de hele voetzool contact met de grond maakt. Een platvoet is te herkennen aan de afwezigheid van het gewelf aan de binnenzijde in het midden van de voet. De hiel is meestal naar buiten gekanteld.

Klachten die u kunt hebben bij platvoeten

U hoeft helemaal geen last te hebben van platvoeten. Toch zijn er wel klachten die kunnen ontstaan: zoals pijn onder de hiel, op de voetrug of onder de bal van de voet. Een klacht die vaak bij platvoeten voorkomt is het gevoel van vermoeide voeten.

Soorten platvoeten

Er zijn 2 soorten platvoeten: flexibele en stijve platvoeten. Hoe weet u of u een flexibele of stijve platvoet heeft? Wanneer u op uw tenen gaat staan en de spieren in de tenen goed aanspant, dan moet bij een flexibele platvoet de holling van de voet weer zichtbaar worden. Bij een stijve platvoet verandert er niets.

Hoe ontstaat een platvoet?

Een flexibele platvoet kan worden veroorzaakt doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet nog onvoldoende aanspannen. De meeste kinderen hebben een flexibele platvoet zodra ze gaan lopen, vaak verdwijnt dit weer wanneer het kind tussen de 2 en de 8 jaar oud is. Bij volwassenen en ouderen kan een platvoet veroorzaakt worden door reuma, artrose, zenuwschade of erfelijkheid.

Behandeling voor platvoeten

De oplossing voor doorgezakte voeten zijn steunzolen, voorzien van effectieve ondersteuning van het mediale gewelf en een hielbeenstabilisatie waarmee volledige doorzakking wordt voorkomen. Dit zorgt voor het verminderen van de pijn in de voeten, knieën, heupen en rug. Bij Oosterbaan maken wij steunzolen op maat voor uw voeten, zodat u de juiste ondersteuning krijgt.  

Zelf platvoeten?

Heeft u last van platvoeten en wilt u hier graag een oplossing voor? Neem dan contact op met Oosterbaan via 072 – 51 14 465 of stel uw vraag via het contactformulier.