Weet u hoe u loopt?

Misschien loopt u met uw voeten naar binnen of juist naar buiten? Of wellicht belast u de bal van de voet teveel. Aan het slijtpatroon van uw schoenen kunt u zien wat uw manier van lopen is.

Normaal slijtpatroon van de zool

Tijdens het lopen worden de hiel en bal van de voet het meeste belast. Dat heeft te maken met hoe voeten natuurlijk afrollen. Tijdens het landen van de hiel wordt de buitenzijde van de hak eerst belast. Vervolgens rollen de voeten af over de bal van de voet waarbij de hele hak lichtjes wordt gebruikt. Bij een normaal slijtpatroon slijt de zool meer op de buiten- en binnenbal, onder de grote teen en aan de punt.

Slijtpatroon van de schoenen

Niet alleen de zool, maar ook de rest van de schoenen slijt door het dragen en het onderhoud. Er ontstaan slijtplekken in de voering van de hiel, de voorkant van de schoenen bij de bal van uw voet en de punt van uw schoenen.

Ongewoon slijtpatroon

Gedragen schoenen kunnen laten zien wat uw slijtpatroon is. Slijten de schoenen anders dan hierboven genoemd, dan is dat een ongewoon slijtpatroon. Dit kan worden veroorzaakt door de kwaliteit van uw schoenen, maar ook door de manier van lopen.

Door voetproblemen als doorgezakte voeten, platvoeten, holvoeten, klauwtenen of overproneren worden schoenen anders belast. Hierdoor slijten de schoenen op andere plekken dan normaal. Oosterbaan kan voor diverse oplossingen zorgen, zodat u uw voeten op de juiste manier belast en uw schoenen een gelijkmatig slijtpatroon krijgen. Denk hierbij aan steunzolen of schoenaanpassingen.

Loopanalyse

Het looppatroon is niet helemaal 100% via de schoenzool vast te stellen. Via een loopanalyse kunnen we op een goede en duidelijke manier uw looppatroon in beeld brengen. Tijdens de analyse vindt er een drukmeting plaats waarbij de afwikkeling van de voet in kaart wordt gebracht. Hierdoor zien wij de drukverdeling en eventuele afwijkingen. Daarnaast worden uw bewegingen met twee camera’s vast gelegd om zo afwijkingen in de voetafwikkelingen vast te kunnen stellen. Aan de hand daarvan zien wij van welk voetprobleem u mogelijk last heeft en kunnen we op zoek naar een passende oplossing.

Heeft u last van voetklachten en bent u benieuwd wat de oorzaak is? Oosterbaan onderzoekt dit voor nu. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.