Bij artrose in de middenvoet gaat het kraakbeen tussen twee botdelen achteruit in kwaliteit.

Het kraakbeen zorgt er normaal gesproken voor dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen zachter en dunner, waardoor de gewrichten kunnen veranderen van vorm. In het geval van artrose in de middenvoet is er minder kraakbeen aanwezig tussen twee kleine botjes in de middenvoet. Helaas gaat artrose niet over, maar wordt het met de tijd erger. Het kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen bij artrose in de middenvoet

Bij artrose in de middenvoet is er vaak een knobbel te zien op de wreef van de voet. Daarnaast heeft u last van stekende pijn, die met name aanwezig zijn bij het opstaan na rust. De pijn zit in het midden van de voet en de voet kan stijf aanvoelen. De pijn wordt erger bij veel lopen, hurken of traplopen.

Oorzaken van artrose in de middenvoet

De oorzaken van artrose in de middenvoet kunnen zijn:

  • Een botbreuk
  • Lopen op hoge hakken
  • Afwijkende voetstand
  • Afwijkende voetfunctie
  • Reuma
  • Sporten waarbij er veel wordt gesprongen

Behandeling van artrose in de middenvoet

Kraakbeen kan niet meer herstelt worden, de artrose zal helaas niet over gaan. Om de pijn te verlichten kunt u de voeten veel rust geven. Goede steunzolen helpen ook om de pijnklachten te verminderen. De steunzolen ondersteunen het gewicht waar het kraakbeen is verslapt. De hoeveelheid belasting die uw voet aankan wordt daardoor vergroot en het vermindert de pijnklachten. In sommige gevallen kunnen (semi-) orthopedische schoenen de uitkomst bieden.

Heeft u last van pijnklachten aan uw voeten? Blijf hier niet te lang mee lopen. Maak een afspraak bij Oosterbaan en wij gaan op zoek naar een passende oplossing.