Een afwijkende voetstand zorgt ervoor dat u uw voeten anders neer zet dan normaal.

Door verkeerd te bewegen en de voeten verkeerd neer te zetten, kunnen er voetproblemen ontstaan. Een afwijkende voetstand is goed te ontdekken met een goede analyse. Aan de hand van deze analyse kan er een passende oplossing worden gevonden.

Voetstanden

Er bestaan diverse soorten afwijkende voetstanden. In een loopanalyse komt naar voren waar de drukverdeling van uw voet zit. Bij een normale voetstand zien we een duidelijke afdruk van de hak, de buitenkant van de voet, bal van de voet en de tenen. Dit wordt als standaard gezien.

Platvoet

Bij een platvoet zien we dat de voetboog aan de binnenzijde van de voet is doorgezakt. De banden zijn doorgezakt door overbelasting, reuma, slappe spieren of een andere standsafwijking. De pijn die daardoor ontstaat neemt toe bij bewegen en neemt af als de voeten rust hebben.

Knikvoet

Bij een knikvoet is de voet naar binnen geknikt. Op de analyse zien we niet mooi de volledige buitenkant van de voet. Bij een knikvoet knikt de hak naar binnen als gevolg van slappe banden en spieren. Er ontstaan daardoor pijnklachten aan de achillespees en in de knie en rug.

Plat-knikvoet

Dit is een combinatie van de platvoet en de knikvoet. De doorgezakte voet en de hak knikken naar binnen. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, maar kan ook ontstaan door overbelasting. Een plat-knikvoet leidt tot pijnlijke voeten en knie- en rugklachten.

Holvoet

Bij een holvoet staat de voetboog extreem hol aan de binnen- en buitenzijde van de voet. Daarnaast is de wreef van de voet erg hoog. Het gewicht wordt verdeeld over de hiel en de voorvoet. Door deze afwijkende voetstand ontstaan er diverse voetproblemen als eeltplekken en likdoorns. Holvoet leidt tot pijnlijke voeten en mensen krijgen vaak last van knieën, heupen, rug en nek.

Voetstand in beeld gebracht dankzij een loopanalyse

Om er achter te komen wat de voetstand en drukverdeling is, voeren wij bij Oosterbaan een loopanalyse uit. Zo kunnen afwijkingen goed in beeld worden gebracht. Op basis daarvan gaan wij op zoek naar een passende oplossing om zo de pijn te verlichten. Wilt u hier meer over weten of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.