Er bestaan diverse pijnklachten die op kunnen treden tijdens het hardlopen. Een veelvoorkomende klacht is pijn in de achillespees. Deze pees bestaat uit twee spieren in de kuiten, die aanhechten op de hiel. De achillespees is onmisbaar voor het bewegen tijdens een wandeling of tijdens het hardlopen. Beweegt u verkeerd of te veel, dan kan de pees overbelast raken. Dit komt met name voor bij hardlopers.

Pijnklachten aan de achillespees

Wanneer de achillespees overbelast is, dan wordt deze stijf en dik. Hierdoor is de pees minder goed belastbaar en ontstaan er pijnklachten. Startpijn, stekende pijn tijdens het lopen en stijfheid zijn veelvoorkomende klachten. Des te langer u rond blijft lopen met deze klachten, deze te lastiger het wordt om te herstellen. Wanneer u te lang blijft hardlopen met achillespeesklachten kan de pees van structuur veranderen en in het ergste geval afscheuren. Daarom is het belangrijk dat u hier op tijd naar laat kijken.

Het ontstaan van achillespeesklachten

Er zijn diverse oorzaken waardoor achillespeesklachten kunnen optreden. In veel gevallen gaat het om een verkeerde looptechniek, het dragen van verkeerde hardloopschoenen en te intensief trainen. Met name veel lopen, springen en rennen zijn oorzaken van een overbelaste achillespees. Andere mogelijke oorzaken zijn overgewicht, trainen op een andere ondergrond en een verkeerde voetstand of looppatroon.

Wat kan ik doen aan achillespeesklachten?

Achillespeesklachten gaan bij voldoende rust vanzelf over. Het is belangrijk om goede hardloopschoenen te dragen, die dit probleem kunnen voorkomen. Wij adviseren u hier graag over in onze winkel.

Blijven de klachten en wordt de pijn niet minder? Dan is het verstandig om naar uw voetstand en looppatroon te kijken. Wanneer er een afwijkend looppatroon of een standsafwijking wordt geconstateerd kunnen we op zoek gaan naar een passende oplossing. In veel gevallen is een steunzool de juiste oplossing. De zool corrigeert de afwijkende stand en kan ervoor zorgen dat de voet weer optimaal functioneert. Bij Oosterbaan maken we ook steunzolen speciaal voor in sportschoenen. Deze worden ook wel sportinlays genoemd.

Heeft u last pijnklachten? Blijf hier niet te lang mee lopen, maar laat u adviseren door Oosterbaan. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

neem contact op