Veel mensen hebben een beenlengteverschil.

Ondanks dat het verschil in lengte vaak minimaal is, kan dit toch vervelende lichamelijk klachten veroorzaken. Bij veel mensen is het beenlengteverschil niet bekend waardoor ze lang met deze klachten blijven doorlopen. Zonde, want een kleine aanpassing aan de schoen kan vaak voor een hoop verlichting zorgen.

Wat is een beenlengteverschil?

Wanneer de benen niet even lang zijn, noemen we dit ook wel een beenlengteverschil. Door het verschil in lengte wordt de houding en balans van het lichaam verstoord. Het verschil in lengte is niet altijd zichtbaar, maar kan toch vervelende klachten tot gevolg hebben.

Wat zijn de gevolgen van een beenlengteverschil?

Als gevolg van een beenlengteverschil kunt u uiteenlopende lichamelijke klachten ervaren. Door het lengteverschil staan de knie en de heup van het kortere been lager ten opzichte van het andere been. Dit resulteert in een scheefstand van de bekken, wat er voor zorgt dat uw lichaam automatisch een schouder optrekt. Pijn in de rug, schouders en nek zijn dan ook veelgehoorde klachten bij een beenlengteverschil. In uitzonderlijke gevallen leidt een beenlengteverschil zelfs tot scoliose.

De oorzaken van een beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen gaat het om een aangeboren afwijking, maar ook botbreuken, operaties, ongelijke vorm van de benen of een groeistoornis kunnen leiden tot een beenlengteverschil.

Aangeboren afwijking

Een beenlengteverschil kan al kort na de geboorte opvallen. Een genetische afwijking, waardoor de botten van de baby verschillen in lengte, is dan de oorzaak van de verschillende beenlengtes. Wanneer de kop van de heup incorrect in de kom staat, spreekt men van een “schijn” beenlengteverschil. Om verder verschil in beenlengte te voorkomen moeten aangeboren afwijkingen snel na de geboorte aan het licht komen en behandeld worden.

Botschade

Naast aangeboren afwijkingen kan ook letsel door een ongeval een oorzaak zijn van een beenlengteverschil. Zo kan een val van bijvoorbeeld de scooter of trap leiden tot een bekkenscheefstand, waardoor een beenlengteverschil ontstaat. Ook kan een ontsteking of breuk van een bot van een kind leiden tot een beenlengteverschil op latere leeftijd; op de plek van de breuk of ontsteking neemt de bloeddoorstroming tijdelijk toe, waardoor de groeischijven sneller zullen groeien. Daarnaast kan een verkeerd uitgevoerde heup- of knievervanging een verschil in beenlengte veroorzaken.

Ongelijke vorm van de benen en groeistoornissen

Wanneer een been in verkeerde vorm groeit, zoals bijvoorbeeld bij O-benen het geval is, kan dit invloed uitoefenen op de lengte van beide benen. Wanneer één van de benen meer in de O-stand staat, zal dit been korter zijn dan het andere been. Ook een probleem met de groeischijven kan resulteren in een verschil in beenlengte. Bijvoorbeeld wanneer het kraakbeenweefsel sneller toeneemt bij één van de benen; dit been groeit dan sneller dan het andere been.

Oplossingen beenlengteverschil

Wanneer u klachten ervaart door een verschil in beenlengte is het verstandig om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Er zijn tegenwoordig gelukkig meerdere oplossingen voor een beenlengteverschil. Zo kunnen wij bij Oosterbaan steunzolen op maat maken. Met een steunzool wordt het verschil in beenlengte gecompenseerd waardoor klachten afnemen of zelfs geheel verdwijnen. Ook kunnen wij een aanpassing doen aan uw schoenen, om zo het verschil te compenseren. Hierdoor kunt u weer pijnloos lopen.

Heeft u klachten die komen door een beenlengteverschil en wilt u zo snel mogelijk van deze klachten af? Neem dan contact op met Oosterbaan. Wij helpen u graag verder!